vrijdag 27 maart 2015

Mexico in Pilsen

Dit bericht wordt misschien wat te verwarrend. Daarom voor de duidelijkheid: ik heb het wel degelijk over Chicago!

Chicago telt 77 buurten en 1 buurt in het Zuiden van de West-Chicago heet ‘Pilsen’. En ja, er is een stad in Tsjechië die ook zo heet. Het zijn dan ook de Tsjechische immigranten die deze wijk in Chicago ‘Pilsen’ hebben genoemd. Heimwee, zeker?

Nu goed opletten, want ik ga het over Mexico hebben in Pilsen.
Eeuhh?

 Wel, van de Tsjechische immigranten schiet niet veel meer over in Pilsen. Nu zijn 80% van de inwoners van Mexicaanse afkomst. De hele buurt straalt dus Mexico uit. Maar dan 20 graden kouder op een mooie winterse dag. En de Mexicanen vinden de naam Pilsen blijkbaar wel ok…

Samen met partner in crime Leentje De Leeuw gaan we een dagje op ontdekking in Pilsen.
We kozen er een zonnig dagje uit, want we zouden op zoek gaan naar de mooiste muurschilderingen. En die zie je liever schitteren dan weemoedig kijken, toch?

Met als resultaat:
 • 9 mooie, majestueuze, Mexicaanse muurschilderingen
 • een zak vol verse taco’s en tortilla’s
 • 3 grappige gesprekken:
  • met de stoep vegende, chaotische, verborgen galeriehoudster, 
  • met de postbode die op elke hoek weer tevoorschijn kwam, 
  • en met een van links naar rechts waggelende vrolijk lachende vrouwenbewonderaar
 • amper 10$ armer maar wel 1 kilogram zwaarder dankzij de lekkere lunch bij Nuevo Léon
 • lachende voorbijgangers door onze ‘we-doen-alsof-we-tot-de-muurschildering-horen’ fotoposes
 • weer wat wijzer als we in het Mexicaans Museum (een propere verademing trouwens in deze licht vervuilde buurt) ontdekken dat 1 op 3 inwoners in Chicago van Mexicaanse afkomst is en in 2020 ze de meerderheid gaan vormen. 

 Hoe plezant een dagje werken wel niet kan zijn, he!!
‘Werken?’ hoor ik jullie al denken.
‘Ja, hoor! Een dagje research!’
Leentje omdat ze vanaf nu reisbegeleider is voor Connections. Connections startte onlangs met een mooie marketingcampagne om Chicago in de kijker te zetten. Leentje geeft een originele rondleiding op dinsdag en zaterdag of contacteer haar voor een rondleiding op maat.
En ik omdat ik een Nederlandstalige reisgids over Chicago schrijf, met wandelroutes per wijk. In de stijl van de ‘100%-stedengidsen’  Tegen volgend jaar is er zo veel promotie voor Chicago geweest in de Nederlandstalige media dat ik er wel een uitgever voor vind.  En in afwachting daarvan, kan je me mailen voor een gratis pdf van de buurtwandelingen!

Nog een klein weetje:
Op 7 april valt het Chicago burgermeestersverdict. 
Wordt het Jesús "Chuy" García, de in Mexico geboren politicus wonende in Pilsen, die het minimumloon wil verhogen en meer politiecontroles wil in Zuid-Chicago om de buurten veiliger te maken en de eerste burgemeester van Chicago zou worden van Mexicaanse afkomst?
Of wordt het opnieuw Emanuel Rahm, die reeds de eerste Joodse burgemeester is, parken nieuw leven heeft ingeblazen, bedrijven heeft geholpen, maar ook publieke scholen sloot, de onveiligheid in Zuid-Chicago ongemoeid liet en te veel aan vriendjespolitiek doet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik kijk uit naar je reactie