maandag 25 mei 2015

Ik hou zo van die groene daaaaken, ohoho

Leentje De Leeuw wordt gevraagd om een duurzame dag in Chicago te organiseren, naar aanleiding van Pamela Peeters’ Sustainability Week in New York. En Leentje bombardeert mij tot Chinese vrijwilliger. We zouden proberen toegang te krijgen tot een paar groene daken in Chicago. Helemaal mijn dada dus.

En wat een awesome dag is het geworden.

Een exclusief bezoek aan het groendak van het stadhuis

Michael Berkshire, de groene projecten manager van de Stad Chicago himself, leidt ons rond op het dak van het stadhuis. Een enorme ruimte aan groen verwelkomt ons te midden van de hoogbouw. Prairieland, de natuurlijke habitat van Illinois, wordt hier nagebootst. Bijen, insecten en vogels in transit vinden er hun (tijdelijke) thuis. De temperaturen in het stadhuis blijven dragelijk in de zomer en winter en de condo-buren hebben een mooi uitzicht.  Chicago heeft vijfhonderd (!) groendaken en hoort daarbij tot de top wereldsteden qua groendaken.


Een exclusief verhaal over het grootste groendak van Chicago

Millennium Park is het grootste groendak van Chicago en ligt boven een parkinggarage en de spoorlijn. Projectmanager Edward Uhlir vliegt de wereld rond om te vertellen over hun aanpak. Aan onze groep vertelt hij vooral wat de buitenwereld niet weet. En dat terwijl wij in de koorstoelen zitten op het grote podium van het Jay Pritzker Pavilion. Het publiek ontbreekt nog…Een exclusief loopparcours op het groendak van Aqua

De nieuwbouw Aqua zette Jeanne Gang op de kaart als toparchitecte. Een paar verdiepingen zijn er voor het Radisson Blu hotel. De rest zijn appartementen. We worden losgelaten op het groendak met tuin, zwembad, barbecueruimtes en loopparcours voor de bewoners. Zo ervaren we even hoe het wonen is als je veel geld verdient.Het toegangsgeld voor deze toer werd geschonken aan het aardbevingsfonds Nepal.

Wil je ook eens mee?
Volg ons dan op Facebook en wie weet lukt het in de toekomst; Leentje’s Chica-Go en Ine’s Chica-Go.

Oh groene daaaken, ik hou zo van die groene daaaken, ohoho, groene daaaken.
Herken je het liedje?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik kijk uit naar je reactie