dinsdag 24 november 2015

Bij Frank Lloyd Wright durft het al wel eens lekken.

Ik schreef eerder al over de fantastische architectuur van Amerika’s bekendste architect Frank Lloyd Wright. Een visionair die in de eerste helft van de twintigste eeuw woningen en gebouwen ontwierp die op de dag van vandaag nog steeds als ‘modern’ kunnen bestempeld worden. Ik ben grote fan van zijn prairiestijl, van zijn geslaagde pogingen om de natuurlijke omgeving binnen te brengen.

Maar meneer Wright stond ook gekend als een koppigaard. En zo hoorde ik vorige week alweer hetzelfde verhaal, maar in een andere woning, de woning van meneer Johnson. Het dak lekte er! De familie Johnson was erg blij met hun huis in de vorm van een vliegtuigpropeller, met 4 schroeven en een uitkijkpost in de nok. Maar als het regende moest personeel en gezin met emmertjes de binnen sijpelende regen opvangen en hopen dat het interieur, ook ontworpen door Wright, geen schade opliep. Twee jaar later, en een hoop oplapmaatregelen verder, nodigde meneer Johnson de prominente lui van Wisconsin uit voor een etentje in zijn woning. Tijdens het diner begon het te regenen. En er viel toch wel een druppel regen recht op het kale hoofd van meneer Johnson, die aan de kop van de tafel zat. Het gezelschap zweeg. Meneer Johnson vroeg zijn meid om de telefoon en belde, via een operator, naar meneer Wright. En het gesprek ging als volgt: “Mister Wright, we have a problem, I am having dinner with the most prominent men of Wisconsin and a raindrop just fell on my head.” Wright antwoordde “Mister Johnson, then you just have to move your chair.”

SC Johnson - de gigafirma wiens producten in elk Amerikaans huishouden te vinden zijn (denk aan Pledge wax, Ziploc voedingszakjes, Shout wasproduct, Baygon muggenmelk, Kiwi schoensmeer, etc). – heeft haar hoofdzetel in Racine, Wisconsin, 125 km ten noorden van Chicago. Het administratieve gebouw, research center en privé woning werden ontworpen door Frank Lloyd Wright, inclusief bijpassend interieur. SC Johnson organiseert het hele jaar door gratis architectuur rondleidingen.  Helaas mag je geen interieurfoto's trekken in het research center en administratieve gebouw maar ik kan je verzekeren dat het een 'wow' is. Dankzij Chicago’s architectuur biënnale zijn er nu ook gratis daguitstappen van Chicago naar Racine.Architectuur happINESs!

(Geen van bovenstaande zaken heeft me gevraagd, betaald of voordelen in natura geschonken om over hen te schrijven) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik kijk uit naar je reactie